Haber

Yeniden inşa edilen Üsküdar Kıroğlu Camii ibadete açıldı

Üsküdar Belediyesi sosyal hizmetlerinin yanı sıra ecdadımızın yadigarlarını da korumaya devam ediyor. Küplüce Mahallesi’nde uzun yıllardır Üsküdar halkına hizmet veren Kıroğlu Camii, Üsküdar Belediyesi tarafından orijinal haliyle yeniden inşa edildi. Cami düzenlenen törenle ibadete açıldı.

Üsküdar Küplüce Mahallesi’nde bir süredir inşaatı devam eden Kıroğlu Camii, düzenlenen törenle yeniden ibadete açıldı. Üsküdar Belediyesi tarafından orijinal haliyle yaptırılan Kıroğlu Camii’nin açılışı Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmenbirlikte Eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz ve İstanbul Valisi Davut Gül, Üsküdar Kaymakamı Adem Yazıcı.ayrıca katıldı .

 

Türkmen: Mescidlerimiz Geleceğe Işık Işığıdır”

Protokolün yanı sıra çok sayıda Üsküdarlının da takip ettiği açılış töreninde konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, görevi sırasında Üsküdar’daki ilçeye 125’in üzerinde camiyi kazandırdıklarını söyledi: “Burası Kuşluce ve Burhaniye mahallelerimizin buluştuğu yerdir. Üsküdar’ın Boğaziçi bölgesinde.Nüfusun yoğun olduğu bir yerleşim mahallesidir.Mahallelerimizde 40, 50 yıl önce yerli kaynaklarla yapılmış çok sayıda cami bulunmaktadır.Bu Kıroğlu Camisi de onlardan biri.Son 10 yılda Üsküdar’da ya 100’ün üzerinde camiyi yeniden inşa ettik, cami olmayan yerlere yeni camiler yaptırdık, ya da atalarımızdan yadigâr tarihi mescitleri yenileyerek Üsküdar’a kazandırdık. “Çok şükür Türkiye’nin huzurunu yaşıyoruz. Üsküdar’da 125’in üzerinde caminin daha estetik, daha çağdaş, depreme dayanıklılık açısından daha hoş bir şekilde yeniden inşa edilmesi, geleneklerimizi yaşatacak ve geleceğe güzel bir işaret olacaktır.”

 

Türkmen: ”Üsküdar’da restore etmediğimiz tarihi cami kalmadı”

Hilmi Türkmen, Üsküdar’ın tüm tarihi eserlerine sahip çıktıklarını belirterek, ”Üsküdar’da tarihi camiler açısından zengin bir ilçe olduğumuzun özellikle altını çizmek isterim. Üsküdar merkezde bugüne kadar atalarımızdan kalma restorasyonunu yapmadığımız cami neredeyse kalmadı. Aziz Mahmut Hüdayi mahallemizde İmrahor camiimiz var, devam ediyor. İnşallah 12 ayda tamamlayacağız. Vakıflar Genel Müdürlüğümüze bağlı birçok eserimiz ve vakıf camilerimiz bulunmaktadır. Şu anda onarımları devam ediyor. Kıroğlu Camimiz kapalı alanda yaklaşık 500 kişinin ibadet edebilme imkanına sahiptir. Buradaki açık alan, bahçe, avlu vb. alanlar doldurularak topluma hizmet edecek. “Keyifli bir kapasiteyle mahallemizin hizmetine sunuyoruz.”

 

Şentop: ”Kurumlar da 2002’den bu yana cami inşaatına destek veriyor”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Eski Başkanı Mustafa Şentop, konuşmasında geçmişteki uygulamalara değindi: ”2002’den önce devletin, kamu kurumlarının ve belediyelerin hizmetleri söz konusu olduğunda sadece maddi ihtiyaçlar karşılandı. Aslında mescitler onlarca yıldır halkın kurduğu dernekler aracılığıyla toplanan yardımlarla inşa edilmiş ve 2002 yılına kadar Ankara’daki Kocatepe Camii dışında hiçbir mescidin yapım ve imar faaliyetlerine devlet ve kamu kurumları katkı sağlamamıştır. Ancak devlet ve kamu kurumları vatandaşların sadece maddi ihtiyaçlarını değil aynı zamanda manevi ihtiyaçlarını da karşılamak için oluşturulmuştur. Manevi ihtiyaçlara yönelik hizmet veren kurumların da olması gerekir. Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakan olduğu tarihten itibaren bu yanılgı ve zihniyet düzeltilmiş, vatandaşlarımızın maddi ve manevi tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir devlet hizmeti ve kamu hizmeti anlayışı hakim olmuştur. ”

Konuşmaların ardından protokol ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla Üsküdar Küplüce Kıroğlu Camii ibadete açıldı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberbozkir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu