Yaşam

Yeni Keşfedilen 155 Gen, İnsanların Hâlâ Evrim Geçirdiğini Gösteriyor!

Bilim adamları tarafından yapılan son araştırmalarda keşfedilen bazı yeni genler, insanın evrim süreci hakkında bazı bilinmeyenleri ortaya çıkardı. Bu yazıda bu bahisten bahsediyoruz.

Kaynak:https://www.iflscience.com/discovery-…

Biz insanlar şempanze atalarımızdan yaklaşık 7 milyon yıl önce ayrıldık, ancak kollarımızdaki atardamarların kanıtladığı gibi, hala bir ilaç olarak gelişiyoruz.

Bununla birlikte, tüm genetik değişikliklerimizi takip etmeye kıyasla yeni bir kan damarı bulmak kolaydır. Ancak yeni araştırmalar, evrimsel geçmişimizden bazıları insanlara özgü 155 yeni gen tanımladı.

Bu genler yeni olmalarına rağmen, çok küçük DNA parçalarından ortaya çıkan “mikrojenler” olarak bilinirler.

Ancak bu, çok etkili olmadıkları anlamına gelmez. Bu minik genlerin bazı hastalıkların ve büyüme bozukluklarının ortaya çıkmasında değerli olabileceği düşünülüyor.

Projedeki araştırmacılar, işlevsel genlerin önceden var olan veritabanlarına bakarak evrimimize dair kanıt arayabildiler.

Yunanistan Biyomedikal Bilimler Araştırma Merkezi’nden bilim insanı Nikolaos Vakirlis yaptığı açıklamada, “Bu proje 2017’de başladı çünkü o zamandan beri yeni gen evrimi ve bu genlerin nasıl ortaya çıktığını öğrenmekle ilgileniyorum. Bu çalışmaya başlamamızı sağlayan çok ilginç veriler içeren başka bir çalışma yayınlanana kadar birkaç yıl geçti.”

Ekstra verilerle donanan ekip, DNA segmentlerinden çıkan 155 yeni geni tanımlayabildi; bunlardan ikisi oldukça yeni ve insanlara özgü.

Yaklaşım, araştırmacıları mevcut genetik anlayışımızla tespit edilebileceklerin sınırına kadar zorladı ve evrimsel geçmişimize dair kanıt bulmalarına izin verdi. Bundan sonra yapılacak şey, bu tür mikrogenlerin biyolojik değere sahip olup olmadığını belirlemektir.

Vakirlis, “Bu mikrogenlerin neler yapabildiğini ve herhangi bir hastalıkla doğrudan ilişkili olup olmadığını anlamak, gelecekteki çalışmalarda çok ilginç olacak” diye devam ediyor.

Hücre kültürleri, büyüme kusurlarıyla ilişkili görünen 155 genden 44’ünü ve musküler distrofi, retinitis pigmentoza ve Alazami sendromu dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar için DNA belirteçleri olan üçünü zaten tanımlamıştır. Bununla birlikte, insan gelişimi üzerindeki deneysel testler etik bir mayın tarlası olduğundan, bunların tam biyolojik önemini belirlemek zor olacaktır.

Ancak araştırmacılar, halihazırda bulduklarını test etmenin ve gelecekte daha fazlasını ortaya çıkarmanın yollarını bulmayı umuyorlar.

Trinity College Dublin’den bir bilim adamı olan kıdemli yazar Aoife McLysaght, “Bu genleri incelemek o kadar zor ki, gözden kaçmaya eğilimliler, ancak bence bunların çalışılması ve dikkate alınması gerektiği giderek daha fazla kabul görecek” dedi.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu