Haber

NATO konvansiyonel silah anlaşmasını askıya aldı

Rusya’nın Avrupa’daki Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’ndan (AKKA) resmen çekilmesinin ardından taraf olan NATO ülkeleri de anlaşmayı askıya aldı. Soğuk Savaş dönemini sona erdiren temel anlaşmalardan biri olan AKKA, 1990 yılında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 16 NATO üyesi ile 6 Varşova Paktı üyesi arasında imzalandı. Rusya, Batılı ülkelerin Avrupa’da konvansiyonel silah ve mühimmat kullanımını sınırlayan anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle 2007 yılında AKKA’yı askıya almıştı.

DW Türkçe’nin haberine göre, Rusya’nın gece yarısı AKKA’dan resmen çekilmesinin ardından NATO’dan kınama mesajı geldi. NATO’nun ana siyasi karar organı olan Kuzey Atlantik Konseyi’nden yapılan açıklamada, “Rusya’nın son adımının, Avrupa-Atlantik güvenliğini sistematik olarak aşındıran eylemlerinin son örneği olduğu” ve Rusya’nın kuralları aşındırmaya devam ettiği belirtildi. dayalı uluslararası düzen.

Açıklamada, “AAKA’nın Avrupa-Atlantik güvenlik mimarisindeki kilit rolü teyit edilirken, Müttefik Devletlerin anlaşmaya bağlı kalması ve Rusya’nın anlaşmaya bağlı kalmaması sürdürülebilir olmayacaktır. Sonuç olarak, Taraf Müttefik Devletler, AKKA Antlaşması’nın işleyişini gerekli olduğu sürece izler ve haklarını ve uluslararası “Kanunlara uygun olarak askıya alınır. Bu, tüm NATO müttefiklerinin tam olarak desteklediği bir karardır.”

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ: TÜM TARAFLARLA İLETİŞİMİ SÜRDÜRECEĞİZ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya’nın kararının üzüntüyle karşılandığı belirtilerek, şöyle denildi: “Maalesef Rusya’nın AKKA’dan çekilme kararının yürürlüğe girdiği 7 Kasım 2023 tarihi itibarıyla anlamlıdır. Antlaşma’nın diğer taraf devletler tarafından uygulanması ne yazık ki pratikte imkansız hale gelmiştir: “Bu koşullar altında ülkemiz, diğer NATO Müttefikleri ve AKKA Taraf devletleriyle birlikte, Anlaşma’nın uygulanmasını gerekli bir süre boyunca askıya almak zorunda kaldı.”

Bu kararın esasen geri döndürülebilir olduğuna işaret edilen açıklamada, “Kanada da dahil olmak üzere alt bölgesel sistemiyle askeri kuvvetler arasında istikrar, şeffaflık ve öngörülebilirlik sağlayan, hukuken bağlayıcı olan AKKA’nın temellerine ve temel ilkelerine duyulan ihtiyaç” ifadelerine yer verildi. Rejim ve sayısal sınırlamalar devam ediyor. Önümüzdeki dönemde Avrupa güvenlik mimarisine ‘İhtiyaç duyulabilecek güncelleme ancak bu temeller üzerine inşa edilebilir. Bu doğrultuda ilgili tüm taraflarla konuyla ilgili temaslarımızı sürdüreceğiz.”

ABD: NATO’NUN SAVUNMA KAPASİTESİ ARTACAK

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, AKKA Anlaşması’ndan doğan yükümlülüklerin askıya alınmasının “askeri planlama, konuşlandırma ve tatbikatları etkileyen kısıtlamaları ortadan kaldırarak NATO’nun caydırıcılık ve savunma kapasitesini güçlendireceğini” söyledi.

NATO verilerine göre müttefik ülkeler, AKKA’ya uygun olarak aralarında tank, top ve savaş helikopterlerinin de bulunduğu 100 bin parça silah ve mühimmatı imha etti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, müttefiklerin anlaşmadan çekilmediği vurgulanarak, “Rusya’nın tutumunda köklü bir değişiklik olması durumunda AKKA’nın yürürlüğe girmesi hâlâ mümkün” denildi. Tekrar.” Açıklamada ayrıca Almanya’nın, silah sistemlerine ilişkin Antlaşma’da öngörülen ulusal sınırlara uymaya devam etmek istediği de belirtildi. (KAYNAK)

haberkandira.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu