92 yaşına giren yaşlı adam adeta gençlere taş atıyor. Yaşına rağmen herhangi bir sağlık sorunu olmayan adamın günlük rutinleri uzun yaşamanın sırrını verdi. Yaşlı adamın sağlıklı yaşam tarzını ve bir günde neler yaptığını Prof. Dr. Güner Sönmez anlattı. Sizin için uzun bir yaşam için neler yapabileceğinizi araştırdık ve öğrendik.
Kaynak: https://www.healthline.com/nutrition/…
Pek çok kişi ortalama yaşam süresinin sınırlı olduğunu düşünürken, 92 yaşındaki hiçbir sağlık sorunu olmayan adam, yaygın kanıyı yerle bir etti.
prof. Güner Sönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ‘çakı gibi’ olarak nitelendirdiği müvekkilinden bahsetti.
“Ultrason çektirdim, her şey yolunda. Bu şekilde hastalarıma hep sorduğum şeyi sordum: yaşam tarzı…”
Genler ve kalıtsal faktörler, uzun ve sağlıklı yaşam için inanılandan çok daha küçük bir rol oynamaktadır. Bunun yerine diyet ve egzersiz ön plana çıkıyor.
Sönmez’in açıklamalarına göre az bilinen bu bilgi doğrulandı.
92 yaşındaki adamın günlük rutini pek çoğumuza ilham verebilir. Yaşlı adamın daha uzun yaşamasına yardımcı olan alışkanlıklarını da araştırdık. Bilimsel olarak bakın, uzmanlar hangi rutinleri öneriyor…
1. Spor ve antrenman…
Hareket, dinç ve sağlıklı bir vücut için ön koşuldur. Uzmanlar günde en az 1 saat yürümenin kalp hastalıklarına iyi geldiğini söylüyor. Öte yandan 92 yaşındaki yaşlı adam, günde yaklaşık 1 saatini yürüyüş, jimnastik gibi spor aktiviteleri yaparak geçirdiğini ifade etti.
2. Şeker ve tuz gibi alışkanlıkları bırakmak. Çok yemek yemekten kaçının.
Uzmanlar fazla yemenin uzun vadede vücuda zarar verdiğini söylüyor. Öte yandan alınan kaloriler için spor yapmak yerine televizyon karşısında uyuyakalırsanız sağlıksız bir yaşam tarzınız olduğu söylenebilir. Yaşlı adam bundan tam 25 yıl önce şekeri hayatından çıkardı.
3. Diyet yapmak en değerli şeylerden biridir.
Belli bir kilo ve yaş sınırı içindeyseniz bir uzmana danışarak diyete başlamanızda fayda olabilir. Kısa süreli diyetler yerine dikkatli beslenmek ve sağlıksız besinlerden uzak durmak uzun ömrün sırrı olabilir.
4. Gün içinde fındık yemeyi alışkanlık haline getirin.
Evet, fındık yemenin uzun ömürle bağlantısı var. Protein, lif, antioksidanlar ve faydalı bitki bileşikleri açısından zengin olan fındık, değerli bir besin kaynağıdır.
5. Zerdeçal tüketmelisiniz.
Yaşlanma karşıtı stratejiler söz konusu olduğunda, zerdeçal olağanüstü bir seçenektir. Bunun nedeni, bu baharatın kurkumin adı verilen güçlü bir biyoaktif bileşik içermesidir.
6. Sigara ve alkolden kaçının.
Sigara içmek hastalık ve erken ölüm ile ilişkilidir. Genel olarak, sigara içenler yaşam sürelerini 10 yıla kadar kaybederler ve sigara içmeyenlere göre erken ölme olasılıkları 3 kat daha fazladır. Aşırı alkol tüketimi, genel olarak erken ölüm riskinin yanı sıra karaciğer, kalp ve pankreas hastalığı ile ilişkilidir.
7. Gerginlikten uzak durun.
Yaşlı adam, başta siyaset olmak üzere gerilim yaratan gündemlerden uzak durduğundan bahseder. Uzmanlar, hayatta keyif verecek şeylere odaklanmak gerektiğini söylüyor. Memnun hissetmek, yaşam sürenizi önemli ölçüde uzatabilir. 5 yıllık bir çalışma, memnun bireylerin erken ölümde %3,7’lik bir azalma yaşadığını buldu.
8. Sosyalleşmekten çekinmeyin.
Arkadaşlarıyla halen yakın iletişim halinde olan 92 yaşındaki adamla ilgili olarak uzmanlar da sosyal ilişkilere önem verilmesi gerektiğini belirtiyor. Araştırmacılar, sağlıklı sosyal ağları korumanın %50’ye kadar daha uzun yaşamanıza yardımcı olabileceğini bildiriyor.
9. Daha sakin ve anlayışlı biri olmaya çalışın.
Araştırmalar, sakin ve ölçülü bireylerin tehlikeli riskler alma veya gerginliğe olumsuz tepki verme olasılıklarının daha düşük olduğu için daha uzun yaşadıklarını gösteriyor.
10. Yeterli miktarda kahve ve çay tüketmeye özen gösterin.
Aşırı kahve ve çay tüketmek zararlıdır ancak yeterli tüketim ile erken ölüm riskinin azaldığına dair araştırmalar mevcuttur.
11. İyi bir uyku alışkanlığınız olmalı.
Uyku, hücre fonksiyonunu düzenlemek ve vücudunuzun güzelleşmesine yardımcı olmak için paha biçilmezdir. Son araştırmalar, daha uzun yaşamanın, her gün aynı saatlerde uyumak ve uyanmak gibi düzenli bir uyku rutini ile bağlantılı olduğunu göstermiştir. Ancak uyku süresi de çok değerlidir. Her gece 5-7 saatten az uyumak erken ölüm riskini %12 artırırken, her gece 8-9 saatten fazla uyumak yaşam beklentinizi %38’e kadar azaltabilir.